Ce inseamna tehnologia OLED? De ce sa ne calibram televizorul?

Share Button

Rate this post
OLED sau LED-ul organic reprezinta prescurtarea de la Organic Light Emitting Diode confectionata dintr-un material organic, semiconductor, electronic, in forma de folie foarte subtire si foarte luminoasa. Comparand tehnologia OLED cu tehnologia LED, aceasta este foarte ieftina deoarece nu are nevoie de un monocristal care, care ca si pret este foarte scump.

Aceasta tehnologie OLED se aplica la producerea de ecrane pentru televizoare mari cu diametrul de cel putin 1 m, la telefoanele mobile, la display-urile calculatoarelor si la monitoare.

Cu OLED fiecare pixel genereaza propria lumina colorata, nemaifiind nevoie de o sursa separata de lumina, asa cum este cazul ecranelor LCD.

Avantajele ecreanelor care folosesc tehnologia Oled?

Culori mult mai intense

Aceste ecrane OLED ofera culori mult mai intense, mult mai reale si cu un contrast mult mai ridicat. Televizoarele ce sunt dotate cu tehnologia OLED produc culori mult mai vibrante, bazandu-se doar pe sursa de curent electric,

Aceste televizoare cu OLED sunt mult mai subtiri si de aceea consuma mult mai putina energie. Unghiurile de vizualizare ale acestora sunt mult mai mari, paleta de culori mult mai ampla, contrastul mult mai bun si luminozitatea mult mai imbunatatita.

Display-ul OLED functioneaza fara backlight si in felul acesta poate afisa nuante foarte corecte de negru.

Contrast mai mare

oled-tv

In comparatie cu un LCD, acesta poate sa obtina un contrast mult mai mare. Rata de raspuns a acestor televizoare este mult mai scurta, insemnand rate de refresh de 100000 Hz. Comparativ cu ecranele LCD, OLED nu are iluminare din spate si in felul acesta este mult mai putin complicat, aceasta ducand la costuri mult mai mici fata de LCD.

Culori naturale

Televizorul cu ecranul OLED este cel mai bun, deoarece culorile sunt generate organic, si in felul acesta devin mult mai imbogatite si mult mai apropiate de natural, decat cele oferite de LED sau LCD.

Televizoare mai subtiri

Ca design, televizoarele cu OLED sunt mult mai subtiri, datorita utilizarii componentelor organice, si deci sunt mult mai usoare.

Concluzii

Tehnologia OLED fiind mult mai superioara, aceasta reprezinta viitorul, iar preturile vor incepe sa scada, pe masura ce vanzarile vor creste. Fiecare tehnologie in parte, fie ca este vorba de OLED, fie ca este vorba de TV LED sau LCD, are avantajele si dezavantajele ei, din punct de vedere al pretului si in functie de componentele fiecaruia, insa OLED reprezinta cea mai noua si cea mai buna alegere.

De ce sa ne calibram televizorul?

Dar, cele mai bune imagini ale televizorului se obtin prin calibrarea display-ului. Pentru calibrarea televizorului cinefilii pretentiosi si pasionatii de fotografie si imagini, se folosesc de mai multe metode, insa cea mai cunoscuta este aceea care se face cu telecomanda, din meniul televizorului, folosind patteen-urile acestuia.

Ce folosim pentru calibrare?

Pentru a calibra imaginile profesional, este nevoie de un instrument numit colorimetru. Imaginile sunt redate dupa algoritmi bine stabiliti, valorile acestora fiind masurate cu aparatura de specialitate.

Beneficiile calibrarii televizorului

Calibrarea nu deterioreaza imaginea si nu o face mai stralucitoare, ci din contra o face mai performanta si o pastreaza la un negru mult mai profund, cu detalii pe scene intunecate, cum ar fi un film S.F. sau cadrele pe negru.

Calibrarea ajuta la accentuarea sau reducerea nuantelor culorilor, aducandu-le la o nuanta mult mai apropiata de cea naturala, eliminand efectul de alb albastrui sau verde fluorescent, buze de culoare rosu purpuriu sau un ten cu tenta de portocaliu.

Aceasta operatiune aprofundeaza imaginea, inducand un efect de imagine cu adancime profunda si pregnanta. Se poate vedea cu ochiul liber daca o calibrare s-a facut in mod corect, fara a fi nevoie de instrumentar de specialitate. Daca aceasta nu s-a facut corect, printr-o singura apasare de buton, culorile revin la forma initiala, iar procedeul se reia, pentru a fi refacut corect.

Efectuarea unei astfel de operatiuni dureaza in medie intre una si trei ore, in functie de complexitatea meniului televizorului.

Odata calibrarea facuta va optimiza luminozitatea, contrastul, faza de pixeli, cromatica de culori, precum si saturatia individuala pe cele 6 culori principale.

Cum se calibreaza corect?

In primul rand, inainte de a face calibrarea televizorului, trebuie sa iei in considerare lumina din incapere si in functie de aceasta sa reglezi televizorul, pentru a reda imagini cat mai vii si cat mai apropiate de natural.

Ce se poate intampla daca nu ne calibram tv-ul?

Lasand televizorul sa functioneze fara o calibrare in prealabil, acest lucru poate dauna display-ului, supraincarcand pixelii, iar aceasta va duce la un timp de functionare mult mai scurt.

Iata de ce, din cand in cand trebuie sa calibram ecranul televizorului.

Post Author: tvin

Leave a Reply

Your email address will not be published.